mostmuzeum facebook twitter google+

Morčák velký (Mergus merganser)

Exponát měsíce 7 / 2016

Morčák velký (Mergus merganser)

Morčák velký je největší zástupce našich morčáků. Jedná se o rybožravou kachnu, která se potápí za kořistí do hloubky několika metrů. Pohyb pod vodou mu usnadňuje dokonale hydrodynamický tvar těla a velké plovací blány. Ryby loví dlouhým, úzkým zobákem s pilovitými vroubky a hákovitou špičkou.Jako u většiny kachen je u morčáka patrná pohlavní dvojtvárnost (dimorfizmus). Samec je zbarven velmi nápadně černobíle, samice je šedá s rezavou hlavou s výraznou chocholkou.

Morčák velký se u nás vyskytuje hlavně v zimním období v malých hejnech na všech nezamrzajících vodách. K významným zimovištím patří i jezero Most. V Česku vzácně hnízdí, postupně přibývá. Jako jedna z mála druhů našich kachen hnízdí v dutinách stromů poblíž vody. Mají 8 až 12 vajec. Mláďata po vylíhnutí vyskakují z vletového otvoru, po dopadu na zem následují matku k nejbližší vodě. Jako zástupci nekrmivých ptáků si pod dohledem kachny opatřují potravu sama.
 


Další exponáty